Edward de Bono

Edward de Bono

Dr. Edward de Bono

(19. 05. 1933 – 9. 6. 2021)

Razmišljevalec, kot se je sam rad predstavil, kljub temu, da je doktoriral iz medicine in psihologije ter bil leta 2025 nominiran za Nobelovo nagrado za ekonomijo. Vodilna avtoriteta na področju kreativnega in predvsem učinkovitega razmišljanja, svetovno poznan po metodi Šest klobukov razmišljanja®. Mož s smislom za humor je kar 8 krat predaval v Sloveniji, za kar se imamo zahvaliti mag. Nastji Mulej.

 

Dr. de Bono je bil rojen na Malti 19. 5. 1933, študiral na Oxfordu, kjer je dobil častno diplomo iz psihologije in fiziologije, kasneje še iz medicine. Bil je prejemnik Rhodesove štipendije za nadarjene. Predaval je po celem svetu, kar v 55 državah, njegove knjige so prevedene v več kot 40 jezikov.

Razvil je CoRT (Cognitive Research Trust) – program za poučevanje razmišljanja, kot ločen predmet namenjen za šole. V nekaterih državah so ga s pridom že vnesli v svoj šolski sistem, saj pomaga otrokom razviti razmišljanje kot veščino, ki pomaga razvijati širino razmišljanja, kreativnost, fokus, … posledično so boljši rezultati pri razvoju osebnostnih lastnosti. V Sloveniji se trudimo! Mag. Nastja Mulej je do leta 2024 izobrazila 12 generacij učiteljev. Prav tako letos (2024) skupaj orgnizirava že 3. Festival Dan razmišljanja na (nekaterih) slovenskih šolah. Nekoč nam bo uspelo, da do razmišljanje dano našim otrokov že v (osnovni) šoli.

Programi kot so Šest klobukov razmišljanja®, Lateralno razmišljanje®, Dizajnersko razmišljanje po de Bono®, Šest medalj vrednosti® in ostali njegovi programi, so neverjerno preprosto oblikovani in prepoznani kot zelo učinkoviti. V dandanašnjem agilnem poslovnem svetu, kjer prav vsaka organizacija rabi prilagodljivost in prožnost, ter strukturo, ki ljudem v okviru teh organizaji omogoča razviti svoje potenciale. Struktura paralelnega razmišljanja in sodelovanja je osnova pri vseh izmed njih in je protistrup za konflikte.

Avtor več kot 80 knjig, od katerih je 9 prevedenih v slovenščino.

Paralelno razmišljanje

Knjiga, kjer dr. de Bono razloži razliko med “klasičnim” procesom razmišljanja, ki je v ospredju še danes; argumentiranje kot zagovarjanje kritičnega razmišljanja. Temu je pot utrdila banda treh, kot de Bono šaljivo poimenuje, tri glavne grške mislece: Sokrat, Platon in Aristotel.

Ljudje pogosto zamenjujejo inteligentnost za veščino razmišljanja. Avtor te knjige pravi, da je inteligentnost potencial, s katerim uporabljamo možgane; razmišljanje pa operacijska veščina, s katero izkoriščamo ta potencial.” je za platnico knjige napisala master trenerka de Bonovih veščin razmišljanja mag. Nastja Mulej.

Šest klobukov razmišljanja

Kot zanimivost: knjiga Šest klobukov razmišljanja® je bila napisana leta 1985 in je bila 4., ki jo je napisal tisto leto, in kar 45. po vrsti v njegovem reperturanju. V tej knjigi preko uporabe šestih klobukov razmišljanja ponazori prednost paralelnega ramišljanja, ter uporabnost posameznega načina oz. smeri razmišljanja. Vsak izmed predstavljenih klobukov ima svojo vlogo, katere v knjigi podrobno razloži.

Metoda Šest klobukov razmišljanja® je ena izmed najbolj znanih de Bonovih metod, saj je zaradi svoje preprostosti in učinkovitosti preplavila svet.

Pa še jaz sem oblikovala platnico, no! 🤩

Lateralno razmišljanje

Kreativno razmišljanje na ukaz. Strukturirano. Je to sploh mogoče?!

Za razliko od večine, ki verjame, da dobre ideje padajo le v trenutkih, kot to sprehod, tuširanje in sproščena vožnja z avtomobilom, je Laterlno razmišljanje® zbirka preizkušenih metod, ki jih je razvil Edward de Bono. Te zagotavljajo nameren, sistematičen proces, na kratko imenujemo Laterano razmišljanje.

Priročnik, kjer najdeš vrsto orodij za usmerjanje razmišljanja tako, da kar najbolje možno razišče potenciale na oni strani poznanega.

Kako imeti ustvarjalne ideje

62 vaj za razgibavanje razmišljanja. Od pisanja mini poezije z uporabo naključne spodbude, do iskanje skupne točke besedam, ki navidezno nimajo ničesar skupnega. Ste mislili, da so lateralne uganke nekaj za razgibati možgane? Preizkusite se v zabavnih in navihanih, včasih težkih igrah za možgane.

Ko smo se poleti 2023 igrali z njimi, je bilo uro in pol miselne zabave prav posebni vrhunec tedna, ki sem ga komaj čakala. Priporočam uporabo v družbi. Veliko bolj zabavno je!

Naučite svojega otroka razmišljati

Vadnica “za otroke”. Je zvito poimenoval knjigo polno orodij razmišljanja, ki so primerna za otroke od 9 leta naprej. Orodja za ustvarjanje širine razmišljanja, kreativnosti v razmišljanju, snovanje, raziskovanje in igranje. Knjiga, kjer je zbrana gora orodij razmišljanja in še več vaj.

Pssst. V knjigi ni rešitev! Razmišljanje je raziskovanje in ne iskanje pravilnega odgovora.

Seveda se mora straš najprej sam naučiti razmišljanja, da lahko po tem nauči otroka …

Priročnik za pozitivno revolucijo v razmišljanju

Želiš na svetu pustiti pozitiven odtis? Najprej začni pri sebi. Pri svojem razmišljanju, nato pri svoji bližnji okolici in tako sproži pozitivno revolucijo.  “Enostaven, razumljiv in praktičen priročnik za uvajanje pozitivnih, koristnih in nujnih sprememb na boljše na vseh področjih,” je zapisano na zadnji strani priročnika.

Jaz ti lahko še povem, da bo po prebrani knjigi Priročnik za pozitivno revolucijo v razmišljanju, sredinec na prstih rok dobil nov, revolucionaren pomen!

Enostavnost v razmišljanju

Ljudje izjemno radi (nenamerno) kompliciramo. Že samo preprosta operacija, kot je “zgodovinski pregled” je jasna in noro prezentabilna, ko pogledamo kako NE-enostavno razmišljamo. Če bi se enostavno vprašali, zakaj nekaj počnemo, tako kot počnemo, bi verjetno dobili veliko variacij odgovorov, velika večina pa je ponavadi povezana z zgodovino našega početja. Ker smo tako navajeni. Ker tako delamo že leta. Ker so tako počeli naši straši, stari starši, sodelavci pred nami … Pa je nujno, da še vedno delujemo tako?!

Dr. Edward de Bono s svojimi desetimi pravili enostavnosti spodbuja, da razčlenimo zapletenost in življenje poenostavimo. “Če zapleteno poenostavimo, si spostimo čas, zmanjšamo stres in sprejemamo boljše odločitve,” še piše na platnici knjige, ki jo definitivno priporočam v branje!

Kako imeti ČUDOVITI UM

Ah, knjiga ki mi je zelo pri srcu iz več razlogov, seveda! Prva, ker je prva knjiga Edwarda de Bona za katero sem oblikovala platnico! I knooooow! Hudo! 🙂 Drugo, ker je to prva knjiga, ki sem jo dobila v pregled, še preden je ugledala javnost. Noro, spet, a ne?! 🙂 Tretje pa, ker je enostavno ena redkih de Bonovih knjig, ki se jo da preprosto prebrati in tako dobiti vprogled v veličino njegovega uma.

Knjiga, ker res dojameš razmišljanje Edwarda de Bona na način, kako je on dojemal svet. In to je noro izjemna dogodivščina. Meni je top! Verjamem, da bo super tudi tebi.

Primer izginosja slona Skrivnostna zgodba skupine 3G

Otroška kriminalka, primerna za otroke med 9 in 12 let.

Zgodba o izginotju slona sredi cirkuške prestave. Mlada ekipa uporablja veliko domišljije, usmenjanja zaznav in namernega razmišlnjanja. Razmišljujoči George, karektano razmišljujoča Gina in detektivski pes, ki bere laži, se odpravijo na raziskovanje uganke izginotja slona. Jim bo uspelo? Če ja. … Kako?!

Preberite otroško kriminallko, ki jo je ilustrirala Laga Hiti, prevedla mag. Nastja Mulej, strokovno literarno pregledala (tako kot večino ostalih) slavistka – carica Mojca Osvald (omg, kako pa ona dobro vnaša CoRT v proces poučevanja, kapo ji dol!!).

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share