6 klobukov razmišljanja® pogoste zmote in mis-interpretacije
6 klobukov razmišljanja® pogoste zmote in mis-interpretacije

6 klobukov razmišljanja® pogoste zmote in mis-interpretacije

6 klobukov razmišljanja® pogoste zmote in mis-interpretacije

Šest klobukov razmišljanja® je metoda osnovana po knjigi, ki jo je napisal dr. Edward de Bono. V tem zapisu si bom, kot mednarodno licencirana trenerka te metode, dovolila in razjasnila nekaj nejasnosti in razbila nekaj mitov, ki sem jih zasledila med ljudmi in na spletu.

Kaj je Šest klobukov razmišljanja®?

To je metoda, ki temelji na paralelnem razmišljanju in spodbuja uporabnike te metode, da skupaj razmišljajo v isto smer in tako podrobno raziščejo situacijo, o kateri razmišljajo.

Kot že ime pove, gre za 6 klobukov:
Modri klobuk, kot nebo bdi nad nami, je moderator razmišljanja,
Beli klobuk, kot nepopisan list, je prostor za zbiranje informacij in dejstev,
Rumeni klobuk, kot sonce, je klobuk pozitivnega razmišljanja,
Rdeči klobuk, kot kri, je klobuk občutkov,
Črni klobuk, kot noč, je klobuk previdnosti in
Zeleni klobuk, kot narava je klobuk kreativnosti.

Mit št. 1: Spet ena nova modna muha!

❌ Ne, metoda Šest klobukov razmišljanja® niti slučajno ni nova modna muha.

✔️ Metoda se je rodila leta 1985, ko je de Bono napisal knjigo Šest klobukov razmišljanja. Razširjena je po celem svetu in ima izjemne rezultate. Raziskave, ki so narejene na podlagi de Bonovih del, najdeš TUKAJ.

Zmota št. 2: Indetifikacija s klobuki: “Aaaa, torej ti si črni klobuk!”

❌ Ne, klobuki niso še eno orodje za identificiranje karakteristik ljudi.

✔️ Pri uporabi metode Šest klobukov razmišljanja® gre za namerno usmerjeno razmišljanje pod posameznim klobukom. Vsi smo sposobni uporabiti vsakega izmed njih. Res je, da nekateri bolj pogosto razmišljajo “pod posameznim klobukom” in jim je ta bližje. A niti slučajno ne velja, da je optimist Rumeni klobuk in pesimist Črni klobuk!

Prepričanje št. 3: Klobuki so primerni samo za uporabo na sestankih.

❌ Ne, klobuki izjemno dobro učinkujejo na sestankih, a to ni edina možnost uporabe.

✔️ Metodo lahko uporabljate tudi pri snovanju projektov, pri individualnem razmišljanju pri osebnih odločitvah, kot so npr. naj zamenjam kariero, naj se preselim, … Dobro se odnese celo pri recenziji pisane besede – sem jo stestirala na tečaju Kreativno pisanje = osebna rast. Skratka, uporaba metode ne pozna meja.

Nejasnost št. 4: Dovolj je, da prepoznam s “katerim klobukom kdo razmišlja”.

❌ Ne, klobuki niso namenjeni prepoznavanju načina razmišljanja posameznika.

✔️ Pri uporabi Šest klobukov razmišljanja® gre za namerno razmišljanje v naprej določeno oz. izbrano smer. Nikakor ni dovolj, niti ne primerno, da skačemo malo sem in malo tja, in posamezno smer razmišljanja utemeljimo z barvo klobuka. To naredi več škode kot koristi!

Prepričanje št. 5: Moje razmišljanje in delovanje je že sedaj odlično. Ne rabim še ene metode, (ki me bo omejevala) …

❌ Ok, če se najdeš tu, potem kar nehaj brati, zapri mojo spletno stran in se ne vračaj.

✔️ De Bono pravi EBNE – Excellent But Not Enough. Odlično, a ne dovolj. Enostavno gre tu za razvojno miselnost. Vedno se lahko izboljšamo. Seveda to velja na splošno, ne le za de Bonove klobuke!

Zmota št. 6: “Pa kaj bom tu sedela in razmišljala!? To je izguba časa!”

❌ Mogoče se zdi na prvi pogled res tako. A vendar …

✔️ Vzeti si čas za razmislek – aktiven, učinkovit in kreativen razmislek, privarčuje ogromno časa, saj že vnaprej predvidimo, kar gre lahko narobe in že vnaprej za enentualne slabosti najdemo rešitve. V timu se navadimo hitro in učinkovito delovati in po nekaterih izsledkih so v podjetjih privarčevali celo do 60 % časa!
Prav tako optimiste prizemlji, saj jih spodbudi, da pogledajo tudi na potencialne slabosti, pesimiste pa uravnovesi, saj jim pomaga, da pogledajo tudi prednosti, potenciale ideje.
Kreativci pa se ne zaljubijo v prvo idejo ampak se naučijo, da je boljše imeti več idej, kot pa tisto “eno pravo”. Saj veš, samo z eno idejo gre hitro kaj narobe.

+ S pravim načinom so-delovanja z metodo Šest klobukov razmišljanja® poskrbite, da se izrazijo prav vsi. Do besede pridejo tudi ‘tihe miške’ in ne le tisti, ki veliko govorijo.

Nejasnost št. 7: Metodo Šest klobukov razmišljanja® poznam, saj mi je predstavila sodelavka/profesorica/predavateljica na mini delavnici …

❌ Veseli me, da se metoda širi in da ljudje govorijo o njej, ampak!

✔️ Licenco za poučevanje in moderiranje sestankov po klobukih v Sloveniji in “bivši jugi” ima 7 trenerk in ena master trenerka. Če te ni učila mag. Nastja Mulej, ali pa katera od ostalih trenerk, ki so se licencirale skupaj z mano: Aleksandra Arnuš, mag. Katja Kerin Rozman, mag. Janja Milič Velkaverh, dr. Nataša Iršič Bedenik, mag. Rosana Šuc Ravničan in Tanja Čajavec, potem najverjetneje še ne poznaš celostnega vidika metode Šest klobukov razmišljanja®.

Trening je bil zelo intenziven in podroben. Če želiš metodo res dobro spoznati, se obrni na eno izmed nas. Z veseljem ti bomo predstavile metodo tako, da ti bo popolnoma jasna. 😀

Mit št. 8: Ni mi treba hoditi na delavnico, dovolj je, da preberem knjigo.

❌ Knjiga je odličen začetek oz. dodatek delavnici. V knjigi Šest klobukov razmišljanja je posamezen klobuk opisan v približno 20 straneh in je resnično neprecenljiva! Priporočam v branje 100 %, ampak!

✔️ Razmišljanje se ne bere. Razmišljanje se trenira. Uporabo klobukov lahko zares spoznaš le v praksi, in kje bolje spoznavati klobuke, kot v krogu radovednih ljudi, ki se želi naučiti isto kot ti?!

Te zanima več o metodi in razpisanih terminih delavnice Šest klobukov razmišljanja®?

Preberi si: https://danicatajcman.com/sest-klobukov-razmisljanja/

+ piši mi na info@danicatajcman.com, če se želiš prijaviti na delavnico in javila ti bom, kdaj imam razpisan termin.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share